• Bonsai Sumiko

  • Bonsai Sumiko

  • Bonsai Sumiko

  • Bonsai Sumiko

  • Bonsai Sumiko

  • Bonsai Sumiko

  • Bonsai Sumiko

  • Bonsai Sumiko

Copyright 2024 - Bonsai SUMIKO

Tvarování jalovce "ležatého" z roku 2008

Poměrně dlouhá a zatím nedokončená je pouť tohoto stromu za získáním definitivního tvaru. Nabývá ale stále zřetelnějších obrysů a to mne těší. Cesta k současnému tvaru nebyla snadná a vyžadovala podstoupení určitého rizika při ohýbání silného kmene s partiemi mrtvého dřeva. Pokud vás historie jalovce zajímá, pojďte se s ní seznámit. Když jsem jalovec objevil v Bonsai centru Schinznach v roce 2000, všichni nad ním „ohrnovali nos". Byl zastrčený v tmavém koutě, dlouhé roky nepřesazen, se zahnívajícím mrtvým dřevem a přebujelou těžkou korunou. Strom jsem si odvezl domů, jako obvykle tehdy, ani jsem vlastně nevěděl proč.

 

 

 

Začal jsem s ním hned pracovat, zredukoval korunu na polovinu (2001) a přemýšlel nad jeho tvarem. Fascinovaly mi už tehdy partie mrtvého dřeva a elegance kmene. Strom byl zasazen takříkajíc naležato (foto jal 2000-1,2) a jeho poloha se mi líbila. Jediné, co mi vadilo, byla plochost, ve které tolik nevynikl tvar kmene.

Na jaře 2002 strom dostal novou misku, ještě více jsem prosvětlil korunu. Reakce byla pro jalovce typická, vytváření dvojích jehlic. Tento stav trval dva roky, jalovec jsem sice dobře zaléval a hnojil, ale díky pravidelnému zakracování jsem neustále podporoval jejich tvorbu. V roce 2005 a 2006 jsem jalovec ponechal volnému růstu, pouze ho přesadil. Tvorba dvojích jehlic se zastavila. To už jsem pravidelně jezdil do Brixenu a asi nikoho nepřekvapí, že jalovec jel v roce 2007 se mnou. 

Othmarovy sympatie ke stromu byly od počátku velmi patrné, a tak přineslo promýšlení možných variant tvarování nejrůznější možnosti. Nakonec jsme se shodli na tom, že u tohoto stromu je nejdůležitější zviditelnění elegance kmene, resp její podpoření razantní změnou pohybu kmene.

Celý proces je patrný z fotografií. Přerušení mrtvého dřeva, zalýkování živých partií kmene a jejich následné ohnutí o 90 stupňů do kolmé polohy. Zvládli jsme zákrok ve dvou s pomocí 2 železných tyčí, ke kterým jsme kmen fixovali. Pak již zbývalo jen čekat, zda vše bude probíhat dobře a strom poroste.

Stalo se, a jalovec navíc vůbec netvořil dvojí jehlice. Celý rok 2008 zůstal v původní misce, žádné zaštipování. Překvapilo mne, jak svěží a hustý obrost v této sezóně vytvořil a v podstatě jsem se už mohl těšit na zimu, kdy jsem se rozhodl ho znovu drátovat a určit novou podobu koruny.

Jaro 2009 by mohlo být časem přesazení do nové, možné již finální misky,  protože poslední tvarování nebylo nijak extrémní, šlo pouze o výběr větví a jejich vytvarování. Žádné další lýkování ani extrémní ohýbání. 

Jalovec musí v další sezóně zahustit patra, to bude hlavní úkol roku 2009. A přesazení.

 

Jediný bod, ve kterém jsem dlouho váhal, byla větev na levé straně. Jediná, osamocená. Její tvar je poznamenán mnoha zraněními, s kmenem ji spojuje již pouze tenká partie mrtvého dřeva a i to je již téměř odlomené. Takové partie činí bonsaj bonsají - dlouhá historie plná dramat, boje o holou existenci.

Tvaroval jsem ji až nakonec, stále jsem čekal s jejím odstřižením, bylo mi líto ji obětovat. Říkal jsem si, že snad raději vytvořím něco komického, než aby ji nevyužil. Když jsem měl celou korunu hotovu, rozhodl jsem se, že větev zachovám a...

... myslím, že jsem dobře udělal.

 

 

Fotografie ve fotogalerii

 

Náš internetový obchod www.bonsai-obchod.cz můžete i nadále využívat. Naleznete v něm bohatý sortiment misek, nářadí, substrátů, ale také kaligrafických potřeb ad.

f t g m